back to top

Uspjeh u poslovanju – 7 savjeta za siguran uspjeh

Mnogi poduzetnici su proveli godine radeći prekovremeno kako bi postigli uspjeh koji danas imaju. Vjerovali su da će se to isplatiti i bili su u pravu. Pitate se kako doći do tog nivoa?

Ako želite ostvariti uspjeh u poslovanju morate proučiti njihove najbolje prakse, upiti se u njihove greške i ključne karakteristike kako biste ih usvojili i skratili svoj put do uspjeha.

Obično je potrebno godine pokušaja i grešaka da bi se otkrile te tajne. Sada ćemo odbaciti standardni izgovor za neuspjeh, koji glasi: Ne znam što da radim, i umjesto toga vam pokazati gotova rješenja u sljedećim rečenicama ovog teksta.

Ali… Jedina prava tajna je da je djelovanje ključno za postizanje stvarnih uspjeha.

Savjeti za uspjeh u poslovanju

Ove 7 tajni su ključne za uspjeh svakog poduzetnika!

1. Unajmite nekog da vas prati u vašem uspjehu: Ipak imate ograničenja

Svi imamo svoja ograničenja. Možda imate poteškoća u fokusiranju samo na jednu stvar ili preuzimanju svega na sebe. Možda imate zdravstvene probleme ili nedostatak tehnološkog znanja. Možda imate sjajne ideje, ali ne možete pravilno implementirati. Bez obzira na vašu slabost, prepoznajte je i zaposlite nekoga tko ima kvalitete koje vi nedostajete, što prije.

Nije važno. I dalje možete uspjeti dovodeći pravu osobu u svoj tim.

Osnivačica Spanx-a, milijarderka Sarah Blakely, rekla je da je najbolje što možete učiniti zaposliti nekoga da nadomjesti vaše slabosti, i to što prije. Dobro odabrani zaposlenici mogu vam pružiti poticaj potreban da ostanete motivirani. Na primjer, prodajni predstavnik može pomoći u plasmanu vaših proizvoda u trgovinama.

uspjeh u poslovanju - 7 savjeta za siguran uspjeh
Uspjeh u poslovanju – 7 savjeta za siguran uspjeh

2. Podignite više novca nego što mislite da vam je potrebno

Kapitalist Sam Hogg svakom osnivaču savjetuje da prikupi dvostruko više novca nego što misli da mu je potrebno. Osnivači često brinu da će novac brzo nestati, a ako imaju dovoljno sredstava, to znači da će novčani tok biti pozitivan. Više neće morati brinuti o financijskim poteškoćama.

Velika je napast podizati manje novca nego što je potrebno kako bi se uštedilo što je više moguće. Završite sve odjednom, postavite osnovu i osigurajte se obrtnim kapitalom koji vam je stvarno potreban.

3. Temeljito istražite tržište

Glavni razlog zbog kojeg mnoge startup propadaju je što ne odgovaraju tržištu. Odredite vrijednost koju možete pružiti klijentima i istražite kako ih možete efikasno dosegnuti.

Imate li uvjerljivu taktiku ili kratkoročni plan koji potiče potrošače da kupe od vas? Je li vaše tržišno vrijeme ispravno? Jesu li ljudi kojima se obraćate dovoljno velika ciljana skupina da podrže vaše poslovanje?

Zaboravite na brzi uspjeh, ili bilo kakav uspjeh, ako ne znate kome ciljate ili ako tržište nije spremno za vas.

4. Koristite prave alate za privlačenje klijenata

Logotip sa sloganom je dobar početak. Bilo da se radi o posjetnicama, letcima, reklamnim olovkama ili e-pošti, vaš logotip i slogan trebaju biti autentični.

Uspješni poduzetnici znaju koji alati daju rezultate unatoč mnogim dostupnim, često proturječnim recenzijama na internetu. Fokusirajte se na ono što uspješni vlasnici tvrtki imaju reći o tim alatima.

uspjeh u poslovanju - 7 savjeta za siguran uspjeh
Uspjeh u poslovanju – 7 savjeta za siguran uspjeh

5. Budite spremni za promjene

U poslovanju se uvijek dešavaju nove stvari i suočavate se s mnogim izazovima. Posao može biti nepredvidiv i često ćete morati mijenjati svoje planove.

Možda konkurent upravo lansira beta verziju proizvoda koji vi trenutno testirate. Možda vaš dobavljač ima problema s ispunjavanjem narudžbi i održavanjem kvalitete proizvoda. Možda vaš poslovni partner razmatra novu ideju i razmišlja o povlačenju svog uloga iz tvrtke.

U svakom slučaju, budite spremni na brze promjene i prilagodbe, bez obzira na izazove s kojima se susrećete.

Predvidite moguće promjene s kojima se vaša tvrtka može suočiti i prilagodite svoje aktivnosti, poput uključivanja određenih klauzula u partnerske ugovore ili istraživanja novih tehnologija.

6. Fokusirajte se na 20%

Neovisno o tome govorimo li o životu ili poslu, uvijek se 80% rezultata postigne s 20% truda. Stoga uspješni poduzetnici fokusiraju svoju pažnju na najvažnijih 20%, dok su preostalih 80% spremni prepustiti vanjskim suradnicima, agencijama…

uspjeh u poslovanju - 7 savjeta za siguran uspjeh
Uspjeh u poslovanju – 7 savjeta za siguran uspjeh

7. Pružite izvrsnu korisničku uslugu/podršku

Mnoge tvrtke ne ostvaruju svoj potencijal jer su previše usredotočene na prodaju i zaboravljaju pružiti izvrsno korisničko iskustvo. Korisnička podrška nije samo odgovaranje na pritužbe, već uključuje i programe vjernosti, poticaje za preporuke i druge aktivnosti usmjerene prema korisnicima.

Kaže se da prodaja bez podrške ili usluge poput stavljanja novca u rupu. Ako ne ulažete u ovu ključnu oblast, alocirajte više resursa ovoj kritičnoj potrebi.

Razdvojite barem jedan dan za rad s timom za korisničku podršku. Na taj način možete uočiti probleme. Također možete ispitati zaposlenike koji rade u tom odjelu kako biste saznali s kojim izazovima se suočavaju.

Kako god pristupili ovoj temi, morate poduzeti akciju. Nije dovoljno samo reći da trebate pružiti bolju podršku, već to i ostvariti. Slijedite proces i uvijek procjenjujte učinak svojih radnji. Ako ne primijetite mjerljiva poboljšanja u KPI-jevima koje pratite kroz mjerenje podrške, nastavite prolaziti kroz postupak dok ne pronađete pravu kombinaciju.

Bez obzira tko ste ili što pokušavate postići kao poduzetnik, možete postići uspjeh usvajanjem tehnika uspješnih poduzetnika i prilagođavanjem istih vašem poslovanju. Jeste li spremni za akciju?

Preporučujemo da pročitate: