Kako se riješiti herpesa na usnama

Kako se nositi s herpesom na usnama?

Herpes na usnama uzrokuje herpes simplex virus tipa 1. Herpes simplex virus (HSV1) je član porodice Herpesviridae.

Ova virusna bolest se prenosi slinom, ljubljenjem zaražene osobe, dijeljenjem pribora za jelo…

Šta se dešava kada virus uđe u tijelo?

 • Virus ulazi u tijelo i prolazi kroz inkubacioni period (od ulaska virusa do pojave simptoma).
 • Inkubacioni period traje 2-12 dana, nakon čega se simptomi javljaju.
 • Nakon što simptomi nestanu, virus ostaje “uspavan” u živcima i aktivira se kada imunitet oslabi.

Simptomi HSV 1 infekcije:

 • Pojavljivanje mjehurića (najčešće na usnama, u ustima, na jeziku…)
 • Temperatura
 • Slabost
 • Bol u mišićima
 • Bol u području usta
 • Povećane vratne limfne žlijezde

Oko 67% svjetske populacije mlađe od 50 godina ima HSV-1.

Ponovne infekcije ovise o imunitetu osobe, a pad imuniteta je čest uzrok.

herpes na usnama
Herpes na usnama? Evo kako ga se riješiti

Okidači za ponovne infekcije su: infekcije, sunčeva svjetlost, hormonalne promjene poput menstruacije, emocionalni ili fizički stres.

Najbolji lijek za liječenje herpes infekcije i ublažavanje simptoma je aciklovir, poznat antivirusni lijek.

Mnogi prirodni lijekovi također mogu pomoći u borbi protiv infekcije herpesom!

Predstavljamo vam 6 najučinkovitijih lijekova protiv herpesa tipa 1!

1. Propolis

Propolis je mješavina voska i ljepljivih tvari koje pčele skupljaju iz pupova biljaka. Djeluje protiv mikroba, gljivica, virusa, upala; ima anestetički učinak, potiče regeneraciju tkiva i pojačava imunitet.

Najbolje je koristiti propolis kapi za herpes. Možete ih nanijeti na zaraženo područje ili ih piti za bolji imunitet.

Nakon upotrebe propolis kapi, možete osjetiti toplinu i trnce. Ako su simptomi prejaki, odaberite drugi tretman. Propolis se također može koristiti u obliku masti za zaštitu i regeneraciju kože.

herpes na usnama
Herpes na usnama? Evo kako ga se riješiti

2. Jabučni ocat

Jabučni ocat je čest proizvod u mnogim kuhinjama. Koristi se za liječenje oralnog herpesa zbog svojih svojstava protiv bakterija, virusa i klica. Ne nanosite nerazrijeđeni jabučni ocat direktno na herpes jer može iritirati kožu.

Razrijedite jabučni ocat prije upotrebe i nanosite ga jednom do dva puta dnevno.

3. Eterična ulja

Eterična ulja su odlični saveznici protiv herpesa. Nemojte nanositi eterična ulja direktno na kožu, već ih razrijedite s drugim baznim uljima poput suncokretovog ili maslinovog ulja.

Ulje peperminta je pokazalo učinkovitost protiv herpes simplex virusa. Držite se uputa za sigurnu upotrebu eteričnih ulja.

Poroloveni su učinkoviti u borbi protiv herpes simplex virusa koji je postao otporan na lijekove.

4. Limun

Studije pokazuju da eterično ulje noćurka može ubiti virus herpesa. Limun također ima antivirusna svojstva koja mogu smanjiti oticanje i crvenilo. Nanesite kap ulja matičnjaka na zahvaćeno područje i koristite led kako biste smanjili pojavu herpesa.

5. Aloe vera

Aloe vera ima fantastične efekte na kožu. Istraživanja pokazuju da aloe vera ima protuupalna i antivirusna svojstva koja mogu pomoći kod herpesa. Nanesite gel aloe vere na ranu nekoliko puta dnevno.

6. Pasta za zube

Pasta za zube je poznata za mnoge bolesti i može biti spas u zadnji čas kod herpesa. Nanesite pastu na svrab i peckanje i ostavite preko noći.

herpes na usnama
Herpes na usnama? Evo kako ga se riješiti

Za brže izlječenje herpesa:

1. Jačajte imunitet

Pravilna prehrana bogata voćem i povrćem jača imunitet. Posebno konzumirajte namirnice bogate vitaminom C poput feferona, kivija, grejpa, brokule, peršuna, paprike i limuna. Također uzimajte vitamine B kompleks i D.

2. Brinite o ranama

Nemojte dirati rane prljavim rukama i operite ih hladnom vodom i sapunom. Koristire poseban ručnik i ne dijelite ga s drugima.

3. Odmorite se

Rasporedite aktivnosti koje vas opuštaju, spavajte dovoljno i pazite na svoje zdravlje.

Izvor: Mediaplan.ba )

Osigurajte ostvarenje svojih snova! Kako se pripremiti za odobrenje za stambenog kredita?

Ostvarenje sna o vlastitom domu često počinje stambenim kreditom, korakom koji može biti i uzbudljiv i zastrašujući. Od razumijevanja osnovnih zahtjeva do prikupljanja potrebne dokumentacije, ovaj tekst ima za cilj demistificirati proces odobravanja stambenog kredita i pružiti vam alate i znanja koja su vam potrebna da sigurno krenete putem do ostvarenja svojih stambenih ciljeva.

Upoznavanje s procesom odobravanja stambenog kredita

Proces odobravanja stambenog kredita ključna je faza na putu do kupnje nekretnine koja zahtijeva temeljitu pripremu i razumijevanje ključnih koraka. Ovaj proces počinje mnogo prije nego što fizički podnesete zahtjev, zahtijevajući od vas da razmotrite svoje financijske mogućnosti, razumijete uvjete pod kojima banke odobravaju kredite i prikupite svu potrebnu dokumentaciju. Svijest o svim aspektima ovog procesa može vam pomoći da se adekvatno pripremite i povećate svoje šanse za dobivanje odobrenja za kredit.

Prvi korak u ovom procesu uključuje dubinsko razumijevanje vaših financijskih mogućnosti i ograničenja. To uključuje detaljnu analizu vaših prihoda, troškova i svih postojećih dugova ili obveza. Razumijevanje vaše financijske situacije ne samo da vam pomaže da realno procijenite iznos zajma koji možete očekivati, već vam također omogućuje da unaprijed isplanirate kako ćete upravljati svojim mjesečnim otplatama zajma bez ugrožavanja svoje financijske stabilnosti.

Drugo, ključno je upoznati se s različitim vrstama stambenih kredita i uvjetima koje nude banke. To uključuje razumijevanje razlika između fiksnih i promjenjivih kamatnih stopa, uvjeta otplate i svih posebnih uvjeta ili pogodnosti koje mogu biti dostupne određenim skupinama kupaca, poput onih koji prvi put kupuju kuću. Također je važno istražiti i razumjeti moguće dodatne troškove povezane sa stambenim kreditima, uključujući naknade za obradu zahtjeva, troškove osiguranja kredita i troškove povezane s procjenom nekretnina.

Prihodi i financijska povijest – temelj vaše prijave

Kada se prijavite za stambeni kredit, dvije najvažnije stavke koje banke gledaju su vaš prihod i financijska povijest. Ovi elementi banci daju uvid u vašu sposobnost redovitog servisiranja kredita, kao i vašu prošlu financijsku odgovornost. Detaljno razumijevanje ovih aspekata i njihova adekvatna priprema mogu znatno povećati vaše izglede za dobivanje kredita. Dohodak je ključni pokazatelj vaše sposobnosti podmirivanja mjesečnih obveza stambenog kredita. Banke će pomno ispitati vaše izvore prihoda, uključujući plaću, naknade, prihod od najma ili bilo koji drugi redoviti prihod. Važno je priložiti sveobuhvatnu dokumentaciju koja potvrđuje razinu i stabilnost vaših prihoda, kao što su platne liste, porezne izjave ili ugovori o radu. Dosljednost i dugoročna stabilnost vaših prihoda daje banci dodatno povjerenje u vašu sposobnost upravljanja dugom.

Vaša financijska povijest, koja uključuje svoju kreditnu povijest i postojeće financijske obveze, još je jedan ključni element u procesu odobravanja kredita. Banka će pažljivo razmotriti vašu prošlu sposobnost da na vrijeme ispunite svoje financijske obveze, uključujući sve prethodne zajmove, kreditne kartice ili druge dugove. Negativni unosi u vašoj kreditnoj povijesti, kao što su zakašnjela plaćanja ili nepodmireni dugovi, mogu biti znak upozorenja za vjerovnike. Stoga je važno unaprijed provjeriti svoju kreditnu povijest i, ako je moguće, riješiti sve probleme prije podnošenja zahtjeva.

Osim toga, razumijevanje vašeg omjera duga i prihoda (DTI) može vam pomoći da procijenite koliko vašeg prihoda već ide na servisiranje postojećeg duga. Nizak DTI koeficijent čini vas privlačnijim kandidatom za stambeni kredit, jer ukazuje na to da imate dovoljno slobodnih sredstava za podmirenje novih financijskih obveza. Priprema i predstavljanje jasne slike vaših prihoda i financijske povijesti ključni su koraci za uspješno odobrenje stambenog kredita.

Pravni aspekti kupnje nekretnine – zaštita na papiru

Kupnja nekretnine složen je proces koji zahtijeva pažljivo razmatranje različitih pravnih aspekata kako biste osigurali svoja prava i ulaganje. Razumijevanje zakonskih zahtjeva i pružanje odgovarajuće dokumentacije nužni su koraci koji vas štite od potencijalnih pravnih komplikacija. Ovaj segment pruža uvid u ključne pravne aspekte kupnje nekretnine te načine na koje možete osigurati svoju pravnu zaštitu tijekom procesa kupnje.

Prvi korak u osiguravanju vaše pravne zaštite pri kupnji nekretnine je razumijevanje i osiguranje valjanog kupoprodajnog ugovora. Ovaj dokument treba jasno navesti sve uvjete kupnje, uključujući opis nekretnine, kupoprodajnu cijenu, rokove i sve posebne uvjete ili zahtjeve dogovorene između kupca i prodavatelja. Važno je da ugovor pregleda pravni savjetnik specijaliziran za nekretnine kako bi se osiguralo da su svi uvjeti pošteni i da bi se na odgovarajući način zaštitili vaši interesi.

Drugi važan aspekt je provjera pravne čistoće nekretnine koja podrazumijeva utvrđivanje postoje li na nekretnini pravni tereti poput hipoteke, zaloga ili prava trećih osoba. Uključuje i provjeru je li nekretnina uredno upisana u odgovarajuće upisnike te ima li prodavatelj nesmetano pravo prodati je. Pravna dubinska analiza nekretnine ključna je za izbjegavanje budućih pravnih problema i komplikacija. Konačno, proces kupnje nekretnine često uključuje angažiranje javnog bilježnika, koji će ovjeriti kupoprodajni ugovor i pobrinuti se da su svi pravni aspekti transakcije adekvatno riješeni. Javni bilježnik također može pomoći pri registraciji vlasništva na vaše ime, što je posljednji korak u osiguranju vašeg vlasništva nad nekretninom. Razumijevanje i pažljivo praćenje ovih pravnih koraka omogućuje vam da zaštitite svoje interese i osigurate da je vaša kupnja nekretnine sigurna i bez rizika od pravnih iznenađenja.


Izvor: Mediaplan.ba )

Što je autizam: Važno je razumjeti njegovu raznolikost

Kada se vratimo samo nekoliko desetljeća unatrag, poremećaji iz autističnog spektra bili su velika nepoznanica u javnosti, a sama riječ autizam je velikoj većini ljudi zvučala zastrašujuće. To je rezultiralo snažnom stigmatizacijom osoba s autizmom, ali i njihovih obitelji.

Međutim, u posljednjih dvadesetak godina puno se toga promijenilo u pristupu i odnosu društva prema ovom problemu. Zahvaljujući razvoju znanosti i brojnim istraživanjima koja se neprestano provode, postignut je napredak u liječenju i izliječenju autizma.

Danas je svijest društva o prirodi ovog poremećaja porasla, ali je potrebno ne samo nastaviti govoriti o njemu, već mu posvetiti još veću pozornost. Velik doprinos dale su udruge roditelja čija su djeca oboljela od autizma, ali i sami pacijenti koji s puno hrabrosti dijele s javnošću priče o vlastitim iskustvima i životu s autizmom.

Da vam pomogne da bolje razumijete ovo specifično stanje, ali prije svega da vas motivira do uložiti apsolutni napor da razumije razlike koje su jedna od glavnih karakteristika osoba s autizmom, pripremili smo ovaj članak. Razmotrit ćemo osnovne činjenice o autizmu, kako se manifestira, dijagnosticira, kakav je pristup liječenju te kako bismo se mi sami trebali odnositi prema osobama koje boluju od autizma ako im ne bismo pružili podršku.

Poremećaji iz autističnog spektra i njihova podjela

Poremećaji iz spektra autizma uključuju složena razvojna stanja koja uključuju trajne izazove u međuljudskim odnosima i komunikaciji s okolinom, specifične interese i stereotipna ponašanja. Autizam se smatra doživotnim poremećajem, a stupanj poteškoća u funkcioniranju ovisi o mnogim čimbenicima i razlikuje se od osobe do osobe. Ona je ta šarolikost u spektru simptoma što se očituje kao glavna karakteristika autizma.

Autizam se definira kao složeni neurobiološki poremećaj koji se uglavnom očituje u ranim godinama i ostaje prisutna tijekom cijelog života. Povezan je s razvojem i funkcioniranjem mozga, kao najsloženijeg ljudskog organa koji utječe na to kako percipiramo svijet oko sebe i kako komuniciramo s okolinom.

što je autizam: važno je razumjeti njegovu raznolikost

Dok jedna skupina pacijenata može biti vrlo funkcionalna, s manje poteškoća, recimo samo u komunikaciji, druga skupina može imati čitav spektar složenih problema, poput problema s usvajanjem najosnovnijih životnih vještina. Ljudi iz ove druge skupine zahtijevaju veliki stupanj podrške i pomoći od strane obitelji i društva.

Drugim riječima, neophodan je individualni pristup, jer svaka osoba s dijagnosticiranim autizmom ima svoju priču i potrebe koje treba zadovoljiti (voljeti i biti voljena, družiti se, osjećati se ugodno i sigurno, biti sita, uredna itd.).

Skupina poremećaja iz spektra autizma uključuje:

 • autizam u ranom djetinjstvu,
 • Aspergerov sindrom,
 • Rettov sindrom,
 • nespecifični pervazivni razvojni poremećaji,
 • dezintegrativni poremećaji u djetinjstvu.

Faktori rizika

Uzroci autizma još uvijek su nejasni i nedovoljno razjašnjeni, unatoč tome što se radi o području koje znanstvenici intenzivno istražuju. Ne postoji jasan i precizan popis čimbenika koji uzrokuju autizam. Iz tih razloga najčešće se govori o tome faktori rizika.

Čimbenici rizika prvenstveno uključuju genetske čimbenike, Fragilni X sindromobiteljska anamneza (kada je jedan od članova obitelji bolovao od autizma), rizična ponašanja i toksikološka stanja djetetove majke tijekom trudnoće, komplikacije tijekom poroda.

Neka istraživanja sugeriraju da uzimanje određenih lijekova može povećati vjerojatnost da dijete razvije autizam, dok se uzročna veza između cjepiva i autizma negira, navodeći kao razlog nedostatak znanstvenih dokaza.

Faktor rizika je i dob roditelja.

Od autizma dječaci češće obolijevaju a u čimbenike rizika može se ubrojiti i spol djeteta.

Autizam počinje u ranom djetinjstvu, ali se tek oko treće godine javljaju očiti simptomi koji su razlog da se roditelji obrate liječniku za pomoć.

Simptomi i dijagnoza

što je autizam: važno je razumjeti njegovu raznolikost

Rane znakove autizma mogu uočiti roditelji, pedijatri ili odgojitelji, odnosno osobe koje izravno i kontinuirano komuniciraju s djetetom. Najčešće se suptilni pokazatelji ne prepoznaju kao simptom bolesti u prvoj godini. Tek između druge i treće godine javljaju se intenzivniji simptomi na temelju kojih se može posumnjati da se radi o poremećaju iz autističnog spektra.

Roditelji se najčešće obraćaju pedijatru, a potom se, ovisno o dijagnozi, planiraju daljnji koraci u liječenju. Autizam se očituje kroz prepreke i poteškoće u sferi socijalnog i emocionalne odnose, kao i na razini ponašanja. Često može biti praćen fizičkim zdravstvenim problemima.

Poteškoće u socijalnoj komunikaciji uglavnom se očituju kroz određena ponašanja:

 • dijete izbjegava kontakt očima;
 • ne odaziva se na svoje ime, promatraču se čini da ga dijete uopće ne primjećuje i ne čuje;
 • neverbalna komunikacija je minimalna ili je nema. Geste i izrazi lica se ne mijenjaju i nisu u skladu s podražajima iz okoline;
 • postoje poteškoće u razumijevanju verbalnih i neverbalnih poruka;
 • govor kasni ili se već stečene riječi gube, osim toga, u nekim slučajevima govor se može razviti tako da dijete ponavlja fraze ili riječi, ali ne razumije njihovo značenje;
 • boja glasa i ritam govora mogu biti specifični, na pr. dijete govori poput robota ili svoje zahtjeve izražava pjevanjem; govor najčešće nema svrhu dvosmjerne komunikacije, već samo izražavanje potreba;
 • dijete ne pokazuje predmete, igračke niti ih donosi drugoj osobi s namjerom komuniciranja;
 • U starijoj dobi teško uspostavlja međuljudske odnose i oni se često ruše.

Ograničeni interesi i stereotipna ponašanja može se manifestirati na različite načine:

 • slabe sposobnosti prilagodbe i prihvaćanja promjena u okolini;
 • jak fokus na neuobičajene teme uz potpuno ignoriranje interesa i intervencija ljudi iz okoline;
 • povećana osjetljivost na svjetlosni ili zvučni podražaj koji može biti ugodan ili neugodan te shodno tome reakcije djeteta mogu biti snažne i brze;
 • stereotipna ponašanja (pokreti koji se dugo ponavljaju kao što su mahanje rukama, pljeskanje, ljuljanje naprijed-natrag);
 • izvođenje radnji koje mogu rezultirati samoozljeđivanjem (npr. ugriz, štipanje, lupanje glavom o zid i sl.);
 • dijete uspostavlja određene rituale i aktivnosti, a ometanje njihove provedbe ili prekidanje izaziva ljutnju, protest i snažan otpor;
 • postoji i problem s koordinacijom pokreta, kretanje je neuobičajeno, dijete hoda na prstima, nespretno je, može imati ukočen stav tijela bez gestikulacije ili s pretjeranom gestikulacijom;
 • fascinacija detaljima predmeta, na primjer kotačima automobila, ali nerazumijevanje svrhe ili funkcije predmeta ili igračke;
 • slaganje igračaka ili predmeta na neobičan način;
 • specifične prehrambene sklonosti koje mogu uzrokovati smetnje gastrointestinalne prirode.

U većini slučajeva dijagnoza autizma postavlja se nakon treće godine života. Najčešće se zabrinuti roditelji obraćaju pedijatru koji procjenjuje u kojem smjeru dijete treba dalje dijagnostika te kome treba dijete uputiti na preglede i procjene. Nakon promatranja ponašanja djeteta i njegovih interakcija s roditeljima, u dijagnostiku se uključuju dječji psiholog, dječji neurolog i dječji neuropsihijatar. U nekim slučajevima postavljanje dijagnoze nije lako jer ima dosta preklapanja i nejasnoća, pa se onda rade dodatne pretrage.

Dijagnostika je složen proces, jer ne postoji niti jedna medicinska pretraga koja bi potvrdila postojanje autizma, primjerice krvna slika kao kod nekih drugih bolesti, već liječnici gledaju brojne aspekte, od djetetove razvojne povijesti do njegovog ponašanja u svakodnevnom životu. životne situacije. Sumnja da postoji poremećaj iz autističnog spektra može se javiti i prije navršen
Izvor: Mediaplan.ba )

Kako se riješiti krpelja? 5 provjerenih metoda!

Kako se riješiti krpelja? Krpelj je paukoliki nametnik koji obično obitava na vrhu visoke trave, gdje čeka “domaćina” za kojeg se veže i preko kojeg se hrani.

Sunčane i tople dane najbolje je provesti u prirodi, sa svojim ljubimcem.

Osim odmora i opuštanja igra u prirodi često donosi i krpelja.

Krpelji mogu biti nosioci brojnih bakterija najčešće borelije, koje mogu izazvati Lajmska bolest. A kako se riješiti krpelja nakon što dospiju na kožu vašeg ljubimca?

To je ugriz krpelja bezbolan tako je nakon boravka u prirodi potrebno je pregledati kožu cijelog tijela.

Budući da krpelj mora ugristi životinju da bi se hranio, prvi simptomi su malo krvarenje koje će biti praćeno sljedećim simptomima:

 • Crvenilo kože
 • Intenzivan svrbež
 • Osip
 • Oteklina

U uznapredovalim slučajevima ili ako je zaraza krpeljima teška, pas će biti letargičan, imati temperaturu, povraćati i bolovati na mjestu ugriza.

Od mnoga sredstva namijenjenih suzbijanju ovih nametnika, od ogrlica protiv buha do farmakoloških pripravaka koji su često puna opasnih kemikalija.

Kako biste izbjegli korištenje opasnih kemikalija na svojim četveronožnim prijateljima, nudimo vam nekoliko 100% prirodnih rješenja!

kako se riješiti krpelja?
Kako se riješiti krpelja?

1. Eterična ulja

Postoji nekoliko antiparazitskih eteričnih ulja koja su učinkovita kao prirodni lijekovi za krpelje. Protiv krpelja su izvrsni agrumi, pa se na ovom popisu našlo i eterično ulje limuna.

Druga eterična ulja koja djeluju kao pesticidi su ulje nima, ricinusovo ulje, ulje cimeta i ulje lavande.

Kako napraviti otopinu protiv krpelja:

 1. Pomiješajte 20 ml bademovog ulja s kapsulom vitamina E.

Ovo je idealan kućni lijek za pse koji imaju krpelje na ušima ili imaju jedan ugriz.

Za primjenu otopinu stavite u kapaljku i nježno masirajte uši životinje. Morate biti vrlo oprezni, jer lijek ne smije ući u ušni kanal psa.

Osim što uklanja krpelje, ovaj prirodni lijek protiv krpelja na bazi bademovog ulja sprječava infekcije pa ga možete koristiti i u te svrhe.

2. Kombinirajte prirodna ulja lavande, limuna, cedra i bosiljka s prirodnim čajem od suhe kamilice.

Ako želite, kamilicu možete zamijeniti mentom.

Ne zaboravite razrijediti dvije kapi svakog eteričnog ulja u jednoj litri pročišćene vode. Vlažnom krpom nanesite otopinu na kožu vašeg ljubimca.

3. Samo ulje već djeluje kao sredstvo protiv krpelja, pa ga neće trebati miješati s drugim uljima.

Umiješajte dvije kapi u jednu litru vode i čistom krpom nanesite direktno na kožu psa.

2. Jabučni ocat

Možete koristiti samo ocat, ako je infekcija umjerena ili teška, ili ga razrijedite u vodi u jednakim dijelovima ako je infekcija blaga.

Slično tome, kako bi se pojačao njegov antiparazitski učinak možete dodati sok od limuna, jer je ovaj citrus još jedan od najučinkovitijih prirodnih repelenata protiv buha. Najbolji ocat su bijelo vino i jabučni ocat.

Otopinu je najbolje koristiti prilikom kupanja vašeg ljubimca.

Nakon nanošenja otopine nježno utrljajte u kožu vašeg ljubimca. U idealnom slučaju, trebali biste temeljito iščetkati krzno vašeg ljubimca, tako da svi dijelovi kože budu prekriveni otopinom.

Nakon tretmana koža Vašeg četveronožnog prijatelja više neće biti povoljno okruženje za život krpelja i oni će početi bježati.

Zato je nakon ovog zahvata potrebno detaljno očistiti životni prostor.

kako se riješiti krpelja?
Kako se riješiti krpelja?

3. Kako se riješiti krpelja? Pokušajte s različitim agrumima

Agrumi su prirodni lijek protiv krpelja pa su prirodno, a ujedno i učinkovito sredstvo. To je najučinkovitije od svih limun ali može poslužiti i naranča ili grejp.

Kako napraviti otopinu protiv krpelja:

1. Prokuhajte dvije šalice vode.

Kad prokuha dodati dva prepolovljena limuna. Kad voda ponovno počne kuhati, smanjite vatru na najnižu.

Neka voda kuha, na laganoj vatri, oko sat vremena. Nakon sat vremena maknite posudu s vatre, pustite da se otopina ohladi.

Otopinu nanesite na kožu ljubimca, pazeći da mu pripravak ne dospije u oči.

Nakon prskanja ovog lijeka pazite da Vaš ljubimac ne liže tretirano mjesto jer se mogu stvoriti citrusi gastrointestinalni problemi kod pasa.

4. češnjak

Zaraza buhama može se ukloniti dodavanjem češnjaka u zdjelicu za hranu vašeg psa. Luk je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima – dezinficira crijeva a također obavlja korisnu funkciju protiv crva.

Ovaj trik, međutim, ne vrijedi ni za mačke: one će loše reagirati na luk jer im je miris posebno neugodan, pa pokušajte s ekstraktom češnjaka ili kapsulama u malim dozama.

Vrlo koristan protiv psećih buha je češnjak, koji se može dodati hrani, neugodan učinak češnjaka traje najmanje tjedan dana. A neprijatelj je buha i krpelj!

Koristite pola režnja češnjaka dnevno, cijelog ili nasjeckanog i umiješanog u hranu psa.

Za psa težine do oko 15/20 kg dobra je polovica glavice luka: za manje ili veće težine dozu je potrebno proporcionalno smanjiti ili povećati, a da ni u kojem slučaju ne prekoračite cijelu glavicu luka.

Ipak, budite oprezni s upotrebom luka, pretjerana konzumacija češnjaka može naštetiti vašem psu.

kako se riješiti krpelja?
Kako se riješiti krpelja?

5. Aromatične biljke

Tu su aromatične biljke poput ružmarina, kadulje i komorača, ali i biljke jakih mirisa kao npr lavanda i eukaliptus, limunska trava. Sve ove biljke možemo definirati kao prirodne pesticide.

Mogu se napraviti otopine od vode i aromatičnog bilja koje se zatim nanose na kožu vašeg ljubimca ili se mogu stavljati obloge.

Za rješenje je potrebno koristiti svježe ili suhe biljke koji se zatim kuhaju u vodi.

Moguće ih je uzgajati i u zatvorenom prostoru jer će zbog jakih mirisa vaš dom učiniti neprikladnim okruženjem za buhe i brojne insekte.

Sva ova sredstva treba koristiti kao preventivu protiv infekcije krpeljima. Međutim, ako otkrijete krpelja na koži svog ljubimca, morate odmah se obratite veterinaru. Ako to ne možete učiniti, kvačicu možete ukloniti sami.

Veterinarske ordinacije u Beogradu

Kako ukloniti krpelje kod kuće?

1. Potrebna vam je pinceta koju ćete koristiti isključivo u ove svrhe. Dezinficirajte pincetu alkoholom prije i poslije upotrebe.

2. Uhvatite krpelja vrhom pincete, na području gdje je najbliže koži vašeg ljubimca.

Kad uhvatite krpelja, lagano ga izvucite okretanjem pincete suprotno od kazaljke na satu. Nemojte ga prejako stiskati, kako se glava krpelja ne bi odvojila od ostatka tijela.

Krpelje nikada ne mazati alkoholom ili benzinom! To može dovesti do trovanja krpelja koji zbog alk
Izvor: Mediaplan.ba )

Preporučujemo da pročitate:

Uspjeh u poslovanju – 7 savjeta za siguran uspjeh

Mnogi poduzetnici su proveli godine radeći prekovremeno kako bi postigli uspjeh koji danas imaju. Vjerovali su da će se to isplatiti i bili su u pravu. Pitate se kako doći do tog nivoa?

Ako želite ostvariti uspjeh u poslovanju morate proučiti njihove najbolje prakse, upiti se u njihove greške i ključne karakteristike kako biste ih usvojili i skratili svoj put do uspjeha.

Obično je potrebno godine pokušaja i grešaka da bi se otkrile te tajne. Sada ćemo odbaciti standardni izgovor za neuspjeh, koji glasi: Ne znam što da radim, i umjesto toga vam pokazati gotova rješenja u sljedećim rečenicama ovog teksta.

Ali… Jedina prava tajna je da je djelovanje ključno za postizanje stvarnih uspjeha.

Savjeti za uspjeh u poslovanju

Ove 7 tajni su ključne za uspjeh svakog poduzetnika!

1. Unajmite nekog da vas prati u vašem uspjehu: Ipak imate ograničenja

Svi imamo svoja ograničenja. Možda imate poteškoća u fokusiranju samo na jednu stvar ili preuzimanju svega na sebe. Možda imate zdravstvene probleme ili nedostatak tehnološkog znanja. Možda imate sjajne ideje, ali ne možete pravilno implementirati. Bez obzira na vašu slabost, prepoznajte je i zaposlite nekoga tko ima kvalitete koje vi nedostajete, što prije.

Nije važno. I dalje možete uspjeti dovodeći pravu osobu u svoj tim.

Osnivačica Spanx-a, milijarderka Sarah Blakely, rekla je da je najbolje što možete učiniti zaposliti nekoga da nadomjesti vaše slabosti, i to što prije. Dobro odabrani zaposlenici mogu vam pružiti poticaj potreban da ostanete motivirani. Na primjer, prodajni predstavnik može pomoći u plasmanu vaših proizvoda u trgovinama.

uspjeh u poslovanju - 7 savjeta za siguran uspjeh
Uspjeh u poslovanju – 7 savjeta za siguran uspjeh

2. Podignite više novca nego što mislite da vam je potrebno

Kapitalist Sam Hogg svakom osnivaču savjetuje da prikupi dvostruko više novca nego što misli da mu je potrebno. Osnivači često brinu da će novac brzo nestati, a ako imaju dovoljno sredstava, to znači da će novčani tok biti pozitivan. Više neće morati brinuti o financijskim poteškoćama.

Velika je napast podizati manje novca nego što je potrebno kako bi se uštedilo što je više moguće. Završite sve odjednom, postavite osnovu i osigurajte se obrtnim kapitalom koji vam je stvarno potreban.

3. Temeljito istražite tržište

Glavni razlog zbog kojeg mnoge startup propadaju je što ne odgovaraju tržištu. Odredite vrijednost koju možete pružiti klijentima i istražite kako ih možete efikasno dosegnuti.

Imate li uvjerljivu taktiku ili kratkoročni plan koji potiče potrošače da kupe od vas? Je li vaše tržišno vrijeme ispravno? Jesu li ljudi kojima se obraćate dovoljno velika ciljana skupina da podrže vaše poslovanje?

Zaboravite na brzi uspjeh, ili bilo kakav uspjeh, ako ne znate kome ciljate ili ako tržište nije spremno za vas.

4. Koristite prave alate za privlačenje klijenata

Logotip sa sloganom je dobar početak. Bilo da se radi o posjetnicama, letcima, reklamnim olovkama ili e-pošti, vaš logotip i slogan trebaju biti autentični.

Uspješni poduzetnici znaju koji alati daju rezultate unatoč mnogim dostupnim, često proturječnim recenzijama na internetu. Fokusirajte se na ono što uspješni vlasnici tvrtki imaju reći o tim alatima.

uspjeh u poslovanju - 7 savjeta za siguran uspjeh
Uspjeh u poslovanju – 7 savjeta za siguran uspjeh

5. Budite spremni za promjene

U poslovanju se uvijek dešavaju nove stvari i suočavate se s mnogim izazovima. Posao može biti nepredvidiv i često ćete morati mijenjati svoje planove.

Možda konkurent upravo lansira beta verziju proizvoda koji vi trenutno testirate. Možda vaš dobavljač ima problema s ispunjavanjem narudžbi i održavanjem kvalitete proizvoda. Možda vaš poslovni partner razmatra novu ideju i razmišlja o povlačenju svog uloga iz tvrtke.

U svakom slučaju, budite spremni na brze promjene i prilagodbe, bez obzira na izazove s kojima se susrećete.

Predvidite moguće promjene s kojima se vaša tvrtka može suočiti i prilagodite svoje aktivnosti, poput uključivanja određenih klauzula u partnerske ugovore ili istraživanja novih tehnologija.

6. Fokusirajte se na 20%

Neovisno o tome govorimo li o životu ili poslu, uvijek se 80% rezultata postigne s 20% truda. Stoga uspješni poduzetnici fokusiraju svoju pažnju na najvažnijih 20%, dok su preostalih 80% spremni prepustiti vanjskim suradnicima, agencijama…

uspjeh u poslovanju - 7 savjeta za siguran uspjeh
Uspjeh u poslovanju – 7 savjeta za siguran uspjeh

7. Pružite izvrsnu korisničku uslugu/podršku

Mnoge tvrtke ne ostvaruju svoj potencijal jer su previše usredotočene na prodaju i zaboravljaju pružiti izvrsno korisničko iskustvo. Korisnička podrška nije samo odgovaranje na pritužbe, već uključuje i programe vjernosti, poticaje za preporuke i druge aktivnosti usmjerene prema korisnicima.

Kaže se da prodaja bez podrške ili usluge poput stavljanja novca u rupu. Ako ne ulažete u ovu ključnu oblast, alocirajte više resursa ovoj kritičnoj potrebi.

Razdvojite barem jedan dan za rad s timom za korisničku podršku. Na taj način možete uočiti probleme. Također možete ispitati zaposlenike koji rade u tom odjelu kako biste saznali s kojim izazovima se suočavaju.

Kako god pristupili ovoj temi, morate poduzeti akciju. Nije dovoljno samo reći da trebate pružiti bolju podršku, već to i ostvariti. Slijedite proces i uvijek procjenjujte učinak svojih radnji. Ako ne primijetite mjerljiva poboljšanja u KPI-jevima koje pratite kroz mjerenje podrške, nastavite prolaziti kroz postupak dok ne pronađete pravu kombinaciju.

Bez obzira tko ste ili što pokušavate postići kao poduzetnik, možete postići uspjeh usvajanjem tehnika uspješnih poduzetnika i prilagođavanjem istih vašem poslovanju. Jeste li spremni za akciju?

Preporučujemo da pročitate: