back to top

Kako upravljati svojim novcem?

Evo kako upravljati svojim novcem.

Pažljivim proračunom, pametnom štednjom i osnovnom pažnjom na svoje prihode i rashode, možete pametno upravljati svojim novcem i uštedjeti više.

Napravite popis zajamčenih mjesečnih prihoda

Izračunajte sve prihode na mjesečnoj bazi. Nemojte uključivati ​​prihode za koje se nadate da biste mogli dobiti ili bilo što drugo što nije zajamčeno.

Koristite samo prihode za koje nedvojbeno znate da ćete ih ostvariti tog mjeseca. Daje vam jasnu sliku o tome koliko novca možete potrošiti svaki mjesec, omogućujući vam da sastavite točnu sliku izračun.

Svaki dodatni novac (napojnice, bonusi itd.) treba smatrati “ekstra”. Planiranjem samo zajamčenog prihoda osiguravate da ćete imati dovoljno novca za pokrivanje životnih troškova ako se nešto dogodi. To također dovodi do sretnog “iznenađenja” dodatnog novca.

kako upravljati svojim novcem?
Kako upravljati svojim novcem?

Pratite sve svoje troškove svaki mjesec

Čuvajte sve svoje račune kako biste dobili točnu sliku svojih navika trošenja. Srećom, moderna tehnologija to je učinila lakšim nego ikad prije jer se možete prijaviti online i vidjeti svoje bankovne i kreditne kartice.

Ako trošite gotovinu, sačuvajte račun i zabilježite što ste kupili.

Podijelite svoje troškove na fiksne, bitne i nebitne

Ovo je najbolji način da vidite gdje možete uštedjeti novac i početi mudro trošiti.

Fiksni troškovi: To su stvari koje se ne mijenjaju iz mjeseca u mjesec, ali se moraju platiti, uključujući stanarinu, otplate kredita itd.

Osnovni troškovi: Uključuju hranu, prijevoz i režije – sve što vam je potrebno za život, ali čiji se troškovi mijenjaju iz mjeseca u mjesec.

Troškovi koji nisu bitni: To je sve ostalo, poput filmova, pića s prijateljima i igračaka/hobija. Ovo je najveće mjesto gdje većina ljudi shvaća da mogu uštedjeti novac.

kako upravljati svojim novcem?
Kako upravljati svojim novcem?

Vodite ovu evidenciju svaki mjesec

Ne možete to učiniti samo jednom i očekivati ​​da ćete dobiti savršen proračun. Najbolji način da vidite kako trošite svoj novac je da ga stalno držite na karticama, provjeravajući ih barem jednom mjesečno kako biste vidjeli kako napredujete.

Općenito, vaš će prihod ostati isti, pa ćete morati prilagoditi svoje troškove ako osjećate da gubite novac.

Stavite svoje mjesečne prihode i troškove jedan pored drugog u proračunsku tablicu. Možete ih i zapisati u dnevnik ili bilježnicu. Ako imate ove brojeve jedan pored drugog, možete vidjeti koliko vam je novca ostalo za potrošiti.

Izračunajte koliko vam novca ostaje nakon stalnih i osnovnih troškova

Kad biste potrošili samo novac koji vam je potreban za život, koliko bi vam ostalo? Uzmite svoj zajamčeni prihod i oduzmite svoje fiksne i osnovne troškove kako biste saznali koliko novca morate potrošiti svaki mjesec. Ovaj broj morate imati kako biste mudro raspolagali svojim novcem jer je to vaš “dodatak” za štednju i zabavu.

Preostali “ekstra” podijelite na štednju/investicije i životne aktivnosti

Novac koji vam preostane nakon odbitka vaših osnovnih računa svaki mjesec vaš je diskrecijski prihod. Možete ga koristiti za stvari kao što su kupnja, nabava namirnica, izlasci i ušteda.

10% je minimum koji biste trebali izdvojiti za uštedu. Brzo će rasti i često vas neće dugo boljeti.

20% se smatra dobrim, sigurnim iznosom za uštedu. To osigurava da ćete svakih 5-6 mjeseci imati dovoljno ušteđenog prihoda da pokrijete cijeli mjesec ako vam se nešto dogodi. Omogućuje vam uštedu novca bez drastičnog utjecaja na kvalitetu života.

30% je cilj kojem bi svi trebali težiti. To vam omogućuje da uštedite novac za mirovinu, velike aktivnosti poput odmora i velike troškove (automobili, fakultet itd.). Međutim, to može ograničiti ono što si možete priuštiti u kratkom roku.

kako upravljati svojim novcem?
Kako upravljati svojim novcem?

Odredite osobni proračun i pridržavajte ga se

Nakon što saznate koliko viška novca imate, morate se obvezati da nećete trošiti više od onoga što imate. Ako je vaš problem kupnja odjeće – imate strast prema modi – morate se naučiti zapitati se “Treba li mi ovo stvarno u trgovini?” Ne trošite novac na dizajnerske marke i kupujte u trgovinama rabljenom robom.

Odvojite novac koji možete potrošiti unaprijed ako imate problema sa štednjom

Jedan od najboljih načina da spriječite prekomjerno trošenje je da na početku mjeseca odvojite ukupni iznos koji morate potrošiti u gotovini. Razdvojite ga u koverte, jednu za hranu, plin itd. tako da točno znate koliko imate.

Napravite popis svojih ciljeva štednje

Planirate li sljedeće godine otići u mirovinu ili na godišnji odmor? Ovisno o tome za što želite štedjeti, iznos koji trebate štedjeti svaki mjesec drastično će se promijeniti. Napravite popis događaja za koje želite uštedjeti, njihove troškove, a zatim i broj mjeseci do događaja.

Štedite i otplatite dug u isto vrijeme kad god je to moguće

Ne pokušavajte dati prioritet jednom nad drugim, jer zapravo možete izgubiti novac.

Preporuka za još članaka: