Imamo prekrasan bakreni nakit, potrepštine za dom i dekoraciju, a vjerojatno želite da vaši predmeti izgledaju što je moguće bolje. Međutim, izloženost kisiku uzrokuje da bakar s vremenom razvije crnu patinu, a s vremenom će se stvoriti crne mrlje. Srećom, bakreni sjaj možete vratiti proizvodima koje već imate u svom domu. Uz malo rada, vaši dragocjeni komadi mogu ponovno izgledati kao novi. Evo kako očistiti bakrene predmete:
Korištenje octa i soli
Pomiješajte jednake dijelove octa i soli da napravite pastu. Ulijte sol u čistu posudu, a zatim polako dodajte ocat. Žlicom pomiješajte sastojke kako biste napravili pastu.
Nanesite pastu na čistu krpu. Umočite krpu u pastu da nanesete pastu na nju. Nanesite veliku količinu paste toliko da je bude dovoljno za čišćenje bakrenih komada.
Očistite svoj bakreni komad solju i octom. Krpom utrljajte pastu od soli i octa u bakreni predmet. Snažno trljajte tamne mrlje kako biste ih lakše uklonili.
Dok čistite komad bakra, ponovno umočite krpu u pastu ako je potrebno da nanesete još paste.
Koristite četkicu za zube da dosegnete udubljenja. Ako vaš bakreni predmet ima udubljenja, očistite mrlje četkicom za zube. Nanesite pastu od octa i soli na četkicu za zube i zatim ih nanesite kako biste uklonili tamne mrlje. Nanesite još paste na četkicu za zube kako biste očistili bakar.
Isperite pastu i obrišite bakreni predmet. Držite bakreni predmet pod toplom tekućom vodom kako biste uklonili višak paste. Nježno obrišite pastu prstima. Zatim obrišite bakreni predmet čistom krpom. Ako na bakru ostanu mrlje, pritisnite ih krpom kako biste ih uklonili.
Otpušta teške mrlje
Pomiješajte ocat, vodu i sol u velikom loncu. Izmjerite 1 šalicu (240 ml) octa u tavu, zatim dodajte jednu žlicu (17 g) soli. Dodajte 3 šalice (700 ml) tople vode u posudu. Zatim promiješajte.
Ako želite očistiti veliki komad bakra, upotrijebite još veću tavu ili lonac i udvostručite sastojke.
Uronite bakreni predmet u posudu. Najsigurnije je staviti bakar u posudu prije nego počnete kuhati vodu. Stavite predmet u posudu i provjerite jesu li mrlje prekrivene otopinom za čišćenje.
U redu je čistiti više od jednog komada odjednom ako su svi stavljeni u lonac. Na primjer, možete čistiti dvije bakrene šalice ili pregršt bakrenog nakita u isto vrijeme.
Voda treba kuhati na visokoj temperaturi. Pratite tavu dok se zagrijava do vrenja. Nakon što zavrije, prilagodite toplinu da zadrži ključanje.
Provjerite jesu li mrlje izblijedile s bakra. Ocat i sol će ukloniti mrlje ili crnu patinu. Pustite da se proizvod kuha 15 minuta.
Ako predmet izgleda čisto prije nego što prođe 15 minuta, u redu je ranije isključiti lonac.
Ugasite štednjak da se komad bakra ohladi. Nakon 15 minuta ugasite štednjak da se voda i bakreni predmet počnu hladiti. Ostavite posudu da se hladi 30 minuta do sat vremena.
Ne pokušavajte rukovati bakrom dok je još vruć. Možete se opeći, pa budite oprezni.
Ohlađeni komad bakra osušite suhom krpom. Izvadite bakreni predmet iz vode i osušite ga mekom, čistom krpom.
Uklanjanje tvrdih mrlja limunom
Prerežite limun na pola. Sačuvajte obje polovice za korištenje kao sredstvo za čišćenje.
Namočite polovicu limuna u sol. Sipajte malu količinu soli na tanjur, zatim utisnite krišku limuna u sol. Ostavite malo soli na tanjuru kako biste po potrebi mogli umočiti voće u još soli.
Preko bakra iscijedite limun. Laganim pritiskom utisnite limun u bakreni predmet. Snažno trljajte bakar kako biste uklonili mrlje ili patinu. Obratite posebnu pozornost na područja koja imaju tamne mrlje.
Po potrebi limun namočite u sol. Ako upotrijebite prvu polovicu limuna prije nego što je predmet čist, prijeđite na drugu polovicu i nastavite s čišćenjem.
Isperite komad bakra toplom vodom.
Obrišite komad bakra suhom krpom. Koristite meku, čistu krpu da osušite bakreni predmet.
Čišćenje bakra kečapom
Nanesite kečap na čistu krpu. Koristite čistu krpu ili papirnati ručnik. Istisnite kečap na krpu ili umočite krpu u kečap.
Držite kečap u blizini kako biste ga mogli ponovno upotrijebiti ako zatreba. Za velike komade bakra možete koristiti više kečapa. Kiseline u kečapu otapaju bakrene mrlje.
Stavite sol na kečap za dodatnu učinkovitost. Iako upotreba soli nije obavezna, kečap bi na ovaj način mogao biti učinkovitiji. Za sol jednostavno pospite malo soli po kečapu. Kečap i sol će se miješati dok čistite bakar.
Utrljajte smjesu u bakar. Pomoću krpe i čvrstog pritiska nanesite mješavinu kečapa i soli na površinu bakra. Snažno trljajte zahvaćena područja. Nanesite kečap u tankom sloju preko bakrenog predmeta.
Ostavite kečap na predmetu koji čistite 30 minuta zbog jakih mrlja. Ostavite li kečap do 30 minuta, mrlju ćete lakše očistiti.
Isperite mješavinu kečapa i soli toplom vodom. Držite bakreni predmet pod tekućom vodom kako biste ga očistili.
Osušite bakreni predmet čistom krpom. Koristite meku, čistu krpu da osušite bakreni predmet.
The post Kako čistiti bakrene predmete? pojavio prvo na Kako to?.
Izvor: ( kako-to.com / MediaPlan.ba )