back to top

Umjetničke fotografije Amra Topić

Ako se složimo da ispunjen i sretan život imaju samo oni koji se trudom i radom trude nešto imati, onda se moramo složiti i da je upravo takav život Amra Topić.

Amra Topić trenutno živi i radi u Zagrebu. Izrađuje magistarski rad na temu “Vanjski dug BiH”. A kada se odmakne od svijeta kalkulacija, kamata i ekonomskih analiza, svojim kreativnim umom doprinosi razvoju kulture stvarajući neodoljive fotografske bajke. Umjetničkom fotografijom bavi se četiri godine.

Svojim fotografijama ispričala je stotine priča i izazvala bujice emocija, izlagala je u BiH i šire, osvajajući nagrade. Kaže da je jednostavna. Amra je jako pozitivna, voli čitati, putovati i veliki je gurman. U nastavku pročitajte intervju koji smo vodili sa Amrom i koji vam prenosimo:

Amra, ti si jedna od rijetkih žena koja je i poslovna žena i umjetnica u isto vrijeme, a znamo da fotografija i ekonomija nemaju ništa zajedničko, koliko jedna oblast trpi u odnosu na drugu?

Kada radite ono što volite i uživate u svom poslu, onda ništa nije teško. Istina je da uvijek nešto patim i da nemam dovoljno vremena da se posvetim ekonomiji i fotografiji koliko želim, ali nekako uvijek uspijem napraviti sve što zamislim i sve držati pod kontrolom. Organizacija je ključ uspjeha i mislim da je dovoljno jasno znati što želite. Oba životna poziva bila su moj osobni odabir i svakim sam danom sve sigurnija da sam odabrala najbolje što sam mogla.

amra-topić-1

Rekli ste da je fotografija najbolji životni poziv. Mislite li da bi vam život bio drugačiji da niste ono što jeste?

Rad je jedan od najvažnijih faktora koji nas definira. I zato sam sigurna da moj život ne bi bio kao do sada da sam se odlučila baviti nečim drugim jer kroz životna iskustva i aktivnosti kojima se bavimo gradimo sebe i podižemo samopouzdanje na višu razinu, te na taj način karakteriziramo i stvaramo sliku o sebi.

Ali mislim da bi bit mene kao osobe ostala ista jer jedino ispravno je truditi se raditi ono što radiš najbolje što znaš, bilo da si čistač ulica, doktor, fotograf ili što već. Ne volim polovične i prosječne stvari i sve što radim pokušavam napraviti najbolje što mogu.

amra-topić-2

Što vam je najveći motiv za rad i stvaranje na kulturnoj sceni kao umjetnici?

Novac definitivno ne, jer svi znamo da najmanje financijskih potpora ide kulturi, mislim na BiH i kulturnu scenu u BiH. Ali postoji nešto jače i ljepše od novca, a to “nešto” je najveća motivacija.

Fotografija mi daje puno energije i energije za sve ostale stvari u životu. Kroz fotografiju sam upoznala i naučila puno o sebi, o ljudima općenito. Jednostavno, ljubav koju dobivam kroz fotografiju je živa motivacija.

amra-topić-3

Svaka vaša serija fotografija ima svoju priču, je li neka serija ostavila traga na vašem radu i koja vam je serija bila najdraža?

Svaka serija ili projekt mi je jako bitan i svakom pristupam s ogromnom količinom ljubavi i truda. Ne mogu razlikovati, ali mogu reći da svaki projekt ima svoju težinu i nosi određenu poruku. Radila sam podvodne fotografije s prekrasnim modelima i lepršavim haljinama na temu “Plava laguna” i “Morska vila” te fotografije koje prenose priče iz bajki – Mali princ, Tajanstvena šuma, Crni blizanci, Sa o Roma, Dunja i mnoge druge.

Također, radila sam na projektima koji govore o ženi kao najljepšem biću na svijetu. Željela sam određenim fotografijama dokazati da je svaka žena lijepa i jedinstvena na svoj način. Rađeni su određeni projekti promocije rijeke Une i dr.

amra-topić-4

Postoji li određeno mjesto gdje niste, a htjeli biste fotografirati, i ako jeste, zašto?

Naravno da postoje. Nadam se da ću jednog dana otići na put oko svijeta i posjetiti određena mjesta koja me fasciniraju. Recimo, jako su mi privlačne zemlje daleke Afrike i sanjam da ću jednog dana imati izložbu s fotografijama i pričama koje sam tamo zabilježio. Volim putovati.

Možete li nam ukratko opisati što se sve krije iza finalne fotografije koju mi ​​promatrači imamo prilike vidjeti na internetu ili negdje na zidu?

Mogu samo reći da je to cijeli proces stvaranja u kojem sudjeluje niz ljudi. Od vizažista do frizera, asistenata itd. Svaki ozbiljan projekt zahtijeva ozbiljne ljude, tako da od odabira same lokacije, preko pripreme modela i na kraju do odabira i retuširanja fotografija, ima puno, puno posla. Čarolija stvaranja fotografije krije se u svim onim stvarima koje se nalaze iza objektiva.

amra-topić-5

Poruka za kraj?!

Lako je biti dobar u moru mediokriteta, biti izvanredan među najboljima, baviti se fotografijom ili nečim sasvim desetim. Budite najbolji što možete.

Zahvaljujemo se Amri što je s nama podijelila svoje prekrasne fotografije, a još mnogo toga možete pogledati na njenoj Facebook grupi, kao i na njenom 500px profilu.

amra-topić-6
amra-topić-7
amra-topić-8
amra-topić-9
amra-topić-10
amra-topić-11

Amra Topić (autoportret)

Preporuka za još članaka: