back to top

Važnost konzumiranja voća i povrća

Uvijek se ističe važnost konzumiranja voća i povrća za promicanje zdravlja i zdrave prehrane. U današnje vrijeme sve je veća potrošnja i potražnja za raznim dodacima prehrani koji mogu nadomjestiti nedovoljan unos voća i povrća. Zajedno razmotrili zašto je važno konzumirati voće i povrće.

Provedena su istraživanja o prednostima voća i povrća u odnosu na suplemente koji se sve više koriste. Glavna teza je da nutrijenti, t.j. Korisne tvari za naše tijelo i zdravlje u voću i povrću djeluju zajedno. Pokazalo se da vitaminski dodaci jednostavno nisu korisni za nas i naše tijelo kao voće i povrće. Razlog tome je što prirodna hrana sadrži vitamine i sastojke koji se prirodno razvijaju i stoga su prikladniji i korisniji za tijelo i zdravlje.

Nadalje, voće i povrće ima važnu ulogu u prevenciji mnogih bolesti. Prehrana voćem i povrćem može smanjiti rizik od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, pa čak i nekih oblika raka. Istraživanje provedeno na uzorku od 110.000 ljudi u razdoblju od 14 godina pokazalo je da što više voća i povrća ljudi konzumiraju dnevno, to je manja vjerojatnost da će razviti kardiovaskularne bolesti. Iako je vrlo teško dokazati kakvu ulogu konzumacija voća i povrća ima u vezi i/ili prevenciji nastanka nekih vrsta karcinoma, neka istraživanja su pokazala da tvar koja rajčicama daje crvenu boju može pomoći u odgađanju pojave raka prostate. Rak.

Voće i povrće osnova je i ključ mnogih dijeta i korisno je ako želite regulirati ili smanjiti tjelesnu težinu. Razlog tome je činjenica da su voće i povrće namirnice koje imaju vrlo malo masnoće i kalorija, a sadrže veliku količinu vlakana i vode, zbog čega ćete nakon konzumacije ovih namirnica često osjećati sitost. Osjećaj sitosti posebno je koristan za osobe koje su na dijeti jer trebaju kalorije koje će ih više zasititi i time smanjiti unos štetnih kalorija.

Prilikom uvođenja voća i povrća u prehranu, važno je zapamtiti da je raznolikost ključna za postizanje najboljih rezultata. Vrlo je važno jesti raznoliko obojeno voće i povrće jer ono nudi različite hranjive tvari budući da različite vrste voća i povrća nemaju potpuno iste tvari koje će imati isti učinak na tijelo i zdravlje. Prava količina voća i povrća ovisi o potrebama vašeg djeteta, tj. unos kalorija, preporuča se brojanje kalorija ili jedenje manje porcije voća ili povrća uz svaki obrok.

Ako je došlo do potpunog prestanka unosa voća i povrća u naš organizam, mogu se pojaviti ozbiljne nuspojave od kojih su neke sljedeće. Depresija – prema brojnim studijama, ako prestanemo jesti voće i povrće, možemo imati veći rizik od depresije. Povišen krvni tlak – jedan od savjeta liječnika oboljelima od povišenog krvnog tlaka je da konzumiraju više voća i povrća. Probavni problemi – poznato je da su voće i povrće vrijedan izvor netopivih vlakana, a kada je riječ o debelom crijevu, takva prehrana pomaže neometanom kretanju stolice kroz crijeva. Problemi sa zubima – jedenje jabuke ili drugog voća i povrća bogatog vlaknima pomaže u čišćenju zuba na prirodan način.

Naše tijelo će nam biti zahvalno ako se dobro odnosimo prema njemu, a to ćemo najbolje postići unosom voća i povrća. Budući da se sve više ljudi odlučuje za vitaminske dodatke kao zamjenu za voće i povrće, potrebno je istaknuti činjenicu da ovi dodaci ne sadrže prirodne vitamine i neće imati isti učinak kao voće i povrće. Prehrana voćem i povrćem pomaže u prevenciji mnogih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i mnoge druge. Ujedno, voće i povrće savršeno je za regulaciju tjelesne težine ili kao desert nakon napornog radnog dana.

The post Važnost konzumiranja voća i povrća appeared first on ZAA.RS Magazin.

Izvor: ( zaa.rs / mediaplan.ba