Najpoznatiji muzeji – Ustanove koje skrivaju kulturno blago

Muzeji ustanove su koje čuvaju umjetničke zbirke, ali i riznicu u kojoj su izloženi znanstveni, povijesni, prirodoslovni i drugi predmeti. Obilazak muzeja gotovo je nezaobilazna stanica tijekom turističkog putovanja.

Najbolje turističke agencije pružit će vam nezaboravno putovanje u neke od najljepših gradova svijeta, a gotovo svaki veći grad može se pohvaliti prekrasnom zgradom muzeja koja krije djela, predmete i priče od kojih zastaje dah. U tekstu koji slijedi predstavit ćemo vam neke od najvećih i najimpresivnijih muzeja na svijetu.

#1 Louvre – Najposjećeniji muzej na svijetu i simbol Pariza

Na kojoj god se listi kulturnih institucija nađete, sigurno je da će mjesto na njoj zauzeti i Louvre (Musée du Louvre). Muzej Louvre jedan je od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu, a prema nekim podacima ovu ustanovu godišnje posjete nevjerojatni ljudi 10,2 milijuna posjetitelja.

Muzej je službeno otvoren 10. kolovoza 1793. godine. Danas je na površini od 60.600 m² izložen stalni postav od 35.000 predmeta od prapovijesti do 19. stoljeća, a muzej posjeduje oko 380.000 predmeta.

Najpoznatije umjetničko djelo izloženo u muzejskim prostorima svakako je Da Vincijevo Mona Liza.

Louvre čuva impresivnu zbirku egipatske i antičke umjetnosti. Napomenut ćemo da je zbirka od 2008. godine podijeljena na 8 odjela i to: egipatsko, grčko, rimsko, etruščansko, odjel islamske umjetnosti, odjel kiparstva, odjel dekorativne umjetnosti, odjel slikarstva, te odjel grafike i crteža.

Zgrada u kojoj se nalazi muzej više je puta dograđivana, au 12. stoljeću, za vrijeme vladavine Filipa II., na ovom se mjestu nalazila tvrđava čiji se ostaci mogu vidjeti u podrumu muzeja. Tijekom Napoleonove vladavine zbirka umjetnina znatno je porasla, a muzej je jedno vrijeme nosio i njegovo ime – Musée Napoléon.

Cijena karte za ovu impozantnu kulturnu instituciju iznosi 17 eura za online kupnju (ulaz je zajamčen na maksimalno 30 minuta), dok je cijena ulaznice u samom muzeju 15 eura.

#2 Metropolitan Museum of Art – dom jedne od najvažnijih svjetskih umjetničkih zbirki

Muzej umjetnosti Metropolitan (Muzej umjetnosti Metropolitan) u New Yorku, ili neformalno Met, je najveći muzej u Sjedinjenim Američkim Državama. Šetajući kroz 17 odjela muzeja, možete čak uživati 2 milijuna eksponata iz cijelog svijeta.

Zbirku muzeja čine djela iz antike, staroegipatske umjetnosti, slike i skulpture nekih od najvećih europskih slikara, djela azijske, bizantske i islamske umjetnosti, kao i bogata zbirka američke i moderne umjetnosti.

Muzej je osnovan 1870. godine, a 2016. godine otvoreno je još jedno krilo na gornjoj istočnoj strani avenije Madison. Cijene ulaznica su 25 dolara za odrasle, 17 dolara za umirovljenike i 12 dolara za studente, dok je za djecu do 12 godina ulaz besplatan.

Na stranicama ove kulturne ustanove mogu se vidjeti postave pojedinih eksponata koji su izloženi u samom muzeju, uz detaljna objašnjenja o razdoblju nastanka i podrijetlu predmeta.

#3 Državni Ermitaž – dragulj Rusije i jedan od najvećih kulturno-povijesnih muzeja

pustinja (Ermitaž) ili Državni Ermitaž je najveći muzej u Rusiji i jedan od najvećih na svijetu. Ovaj veličanstveni kompleks nalazi se u jednom od najljepših ruskih gradova – Sankt Peterburgu.

Muzej je smješten na obali rijeke Neve, a zbirka umjetnina izložena je u 6 zgrada, a središnje mjesto zauzima Zimski dvorac, nekadašnja rezidencija ruskih careva. Spomenut ćemo luksuzni interijer muzeja koji će vas ostaviti bez riječi, a posebno se ističe interijer Zimskog dvorca koji obiluje nevjerojatnim detaljima izrađenim u različitim umjetničkim stilovima.

Zbirka umjetnina sastoji se uglavnom od zbirke zapadnoeuropskih slikara, a tu je i dio ruske umjetnosti. Cijena ulaznice je 500 – 600 rubalja, ovisno o objektima koje ćete posjetiti.

#4 National Museum of Natural History u Washingtonu – besplatan ulaz za sve ljubitelje prirode

Nacionalni prirodoslovni muzej (Smithsonian National Museum of Natural History) zapravo je dio Smithsonian Institutiona koji uključuje 19 muzeja, galerija, istraživačkih centara, vrtova i zoološkog vrta.

muzej-prirodne-povijesti-washington
Fotografija: Unsplash.com

Ovaj muzej jedan je od najposjećenijih muzeja u Washingtonu, ali iu svijetu. Posebno je zanimljiv za obitelji s djecom, s obzirom da je istraživačkog karaktera.

Zavod je osnovan 1846. godine, a svoja je vrata otvorio 1910. godine. Muzejska zbirka sadrži oko 145 milijuna predmeta s detaljnim opisima, stoga je gotovo nemoguće posvetiti detaljnu pažnju svakom predmetu.

Zato vam preporučamo da se usredotočite na ono što vas najviše zanima i svakako posjetite istraživačke dijelove kompleksa jer se tamo kriju najzanimljiviji detalji.

Nevjerojatno velika zgrada, veće od 18 nogometnih igrališta u njoj se nalazi najveća zbirka prirodoslovnih predmeta i trebala bi biti jedna od stanica prilikom posjeta Washingtonu, pogotovo jer je ulaz besplatan.

#5 British Museum – Najstariji muzej na svijetu

Britanski muzej (Britanski muzej) osnovana je 1753. u Londonu i predstavlja najstariju kulturnu instituciju ovog tipa. Zanimljivo je da je izvorna kolekcija od 71.000 predmeta u muzej stigla zahvaljujući fizičaru Sir Hansu Sloanu i naporima Parlamenta čijim je zalaganjem i sam muzej osnovan.

Vrata muzeja otvorena su za javnost 6 godina kasnije, a ulaz je bio besplatan. Današnja zgrada sagrađena je 1852. godine, a posljednja velika promjena napravljena je 2000. godine. Središnji dio muzeja je najveći natkriveni trg u Europi nazvan po engleskoj kraljici – Veliki dvor kraljice Elizabete II.

Ulaz u muzej za redovne izložbe je besplatan, dok se za povremene izložbe ulaznice plaćaju, a cijene variraju. Neke od stalnih zbirki muzeja su “Britanija u prapovijesti i pod Rimljanima”, “Egipat”, “Europa”, “Azija” itd.

Nadamo se da smo vas naš tekst upoznali s nekima od najpoznatijih svjetskih muzeja i uputili u detalje o svakoj instituciji zasebno. Ono što je sigurno je da ćete posjetom svakom od navedenih muzeja steći neprocjenjivo iskustvo i obogatiti svoja znanja iz različitih područja znanosti i umjetnosti.

The post Najpoznatiji muzeji – Ustanove koje skrivaju kulturno blago first appeared on Blogovi o obrazovanju u XXI stoljeću -.
samoobrazovanje.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj