back to top

Kako učiniti da svijeće traju duže?

kako učiniti da svijeće traju duže
Kako učiniti da svijeće traju duže?

Ako tražite načine kako produžiti trajanje svijeća, postoji nekoliko jednostavnih načina za to. Prije nego što zapalite svijeću, pokušajte napraviti stvari poput rezanja fitilja ili stavljanja svijeće u hladnjak da se vosak stvrdne. Evo kako da svijeće traju duže.

Produljenje trajanja svijeće

Stavite svijeću u hladnjak ili zamrzivač da se vosak stvrdne. Kad je vosak tvrđi, trebat će više vremena i truda da se otopi. Stavite svijeće u hladnjak na dan-dva ili ih stavite u zamrzivač na 1-8 sati, ovisno o njihovoj debljini.

Tanke svijeće vjerojatno će trebati samo sat ili manje u zamrzivaču, dok će debljim svijećama trebati 6-8 sati.

Ako imate više od jedne svijeće, isprobajte samo jednu u zamrzivaču prije nego što dodate ostale – poznato je da neke svijeće pucaju kada se zamrznu.

Umiješajte kuhinjsku sol u vosak kako biste usporili topljenje. Upalite svijeću i pustite je da gori dok na fitilju ne bude otopljenog voska prije nego što ugasite svijeću. Dodati malo soli žlicom ili čačkalicom za miješanje tako da sol ne bude samo na vrhu.

Morat ćete to učiniti brzo nakon što ugasite svijeću kako se vosak ne bi stvrdnuo.

Odrežite fitilj svijeće kako biste osigurali dulje vrijeme gorenja. Dugi fitilji u svijećama ubrzavaju proces gorenja, stoga je najbolje imati kraći fitilj. Škarama otkinite vrh spoja, ostavljajući fitilj kraćim.

Briga za upaljenu svijeću

Izbjegavajte postavljanje svijeće na mjesto izloženo propuhu kako bi ravnomjerno gorjela. Ako stavite svoju svijeću ispred ventilacijskog otvora, ventilatora, otvorenog prozora ili drugog izvora protoka zraka, ne samo da se može ugasiti, već će i svijeća neravnomjerno gorjeti. Pokušajte pronaći mjesto za svoju svijeću gdje može gorjeti, a da je ne ometa nikakav vjetar.

Ako niste sigurni za takvo mjesto, pogledajte plamen svijeće – ako treperi ili se pomiče u jednu stranu, na njega djeluje zrak.

Spalite svijeću ne više od 4 sata odjednom. Gorenje svijeće duže od 4 sata može uzrokovati nakupljanje super vrućeg voska, što ima štetan učinak na miris svijeće. Nakon 4 sata ugasite svijeću prije ponovnog paljenja.

Ostavite svijeću da se potpuno ohladi prije nego što je ponovno zapalite. Nakon što se svijeća ugasi, pustite da se vosak ohladi i stvrdne prije nego što je ponovno zapalite. Tako ćete biti sigurniji za rezanje fitilja i čišćenje voska, ako je potrebno. Većini svijeća treba oko dva sata da se ohlade.

Gašenje i čuvanje svijeća

Svijeću gasite polako da ne poprskate otopljeni vosak. To možete učiniti tako što ćete puhati u plamen malim daškom zraka. To će pomoći da se vosak ne proširi posvuda i da otopljeni vosak ostane bez ostataka.

Ostavite svijeću da se ohladi prije nego što je postavite na predviđeno mjesto. Pričekajte nekoliko minuta i pustite da se vosak počne stvrdnjavati prije nego što spremite svijeću na sigurno.

Čuvajte svijeću na hladnom i tamnom mjestu. To je zato što se svijeće neće rastopiti ili iskriviti zbog viših temperatura. Odaberite suho i hladno mjesto za svijeće, poput police na ormaru ili ladici, pažljivo ih odložite na mjesto za odlaganje kako se ne bi oštetile.

The post Kako učiniti da svijeće traju duže? pojavio prvo na Kako to?.

Izvor: ( kako-to.com / mediaplan.ba