back to top

Djeca i programiranje – pitanja koja najviše muče roditelje

Programiranje za djecu je steklo veliku popularnost u posljednjih desetak godina. Vjerojatno je glavni razlog tome brzi razvoj tehnologije i velika potražnja tvrtki za stručnjacima za kodiranje. Zato se roditelji često odlučuju svoje predškolce i osnovnoškolce upisati na neki od tečajeva programiranja.

Danas postoji mnogo takvih tečajeva, ali nisu svi jednako dobri. Iz tog razloga Važno je pažljivo odabrati školu programiranja u kojem će vaša djeca dobiti kvalitetne upute za rad od educiranih i iskusnih učitelja. Razlog je jednostavan. Učenje kodiranja zahtijeva dobro razumijevanje logike, obrazaca i algoritama.

Programiranje za djecu je širok pojam, a ovisno o interesima vašeg djeteta, možete ga upisati na različite tečajeve. Najbolje bi bilo da djeca prvo pohađaju besplatne satove koje škole nude kako bi se što bolje upoznala s cjelokupnim procesom učenja programiranja.

Ako sumnjate hoćete li dijete upisati u neku od škola programiranja, nisi jedini. U ovom tekstu ćemo razriješiti nekoliko najčešćih dilema kada je u pitanju programiranje za djecu. Čitati!

Kada je pravo vrijeme da dijete počne programirati?

Pitanje kada bi djeca trebala početi učiti kodiranje je ono koje najčešće postavljaju roditelji. Mišljenja su različita. Neki zastupaju tezu da s programiranjem treba početi što ranije, čak i prije polaska djeteta u prvi razred, odnosno od pete godine. Zagovornici ranog ulaska u svijet programiranja tvrde da nikada nije prerano da djeca počnu razvijati vještine rješavanja problema i kritičkog mišljenja. Štoviše, ponudite li djetetu ovu vrstu obrazovanja kao opciju u ranoj dobi, moguće je da ćete vrlo lako razviti interes za nove tehnologije i kodiranje te će njegov um lako prihvatiti informacije koje mu se serviraju.

Drugi su mišljenja da djecu ne treba forsirati prije desete godine. Glavni argument za ovu tvrdnju je da dijete u ovoj dobi još uvijek razvija svoju finu motoriku. Osim toga, djeca do desete godine, odnosno do trećeg razreda osnovne škole, još uvijek uče osnove matematike i materinskog jezika (u drugom razredu uče latinski, množenje i dijeljenje). Zato hoće nekoj mlađoj djeci može biti teško uhvatiti se u koštac s apstraktnim pojmovima i pojmovima vezano uz programiranje. Također, veliki broj roditelja smatra da mlađa djeca ne bi trebala provoditi previše vremena pred monitorom, što je u mnogim slučajevima sasvim opravdano.

djeca i programiranje - pitanja koja najviše muče roditelje

Mišljenja su različita, ali ono u čemu se svi slažu je do djeca se drugačije razvijaju. Zato se većina stručnjaka drži zlatne sredine – preporučuju djecu od sedme godine, odnosno od trenutka kada Idi u školu, može lako pratiti osnovne tečajeve programiranja. Naravno, čak i ako je vaše dijete starije i ide u četvrti, peti ili šesti razred, nije kasno da počnete programirati. No, što prije upozna osnove, to će lakše upijati informacije.

Prednosti programiranja za djecu

Mnogo je razloga zašto bi se djeca trebala okušati u kodiranju. Čak je i naš obrazovni sustav to prepoznao mala djeca danas jednostavno moraju imati osnovno znanje o digitalnim uređajima. Sukladno tome, od prvog razreda osnovne škole uči se predmet “Digitalni svijet”, da bi se u kasnijim razredima nastavilo s nekim od najpoznatijih i najlakših programskih jezika, kao npr. Piton. Kako god bilo, činjenica je da programiranje može potaknuti mnoge pozitivne stvari kod djece.

#1 Pomaže djeci da nauče rješavati probleme

Kodiranjem djeca uče kako pravi softverski inženjeri koriste matematiku i druge znanosti za rješavanje problema na logičan i kreativan način. To se kasnije može preliti i u stvarni život. Svi se želimo pohvaliti kako su najmlađi članovi naše obitelji samostalni i kako se snalaze u složenim zadacima i problemima. Upravo je to jedan od razloga zašto treba razgovarati s djecom i pokušati im pokazati što sve mogu ako znaju programski jezik. Osim toga, može se dogoditi da se djeca nakon završene osnovne škole odluče za fakultet koji će studiratiodnosno čime će se baviti u životu.

#2 Pomaže djeci da se lakše suoče s izazovima

Kroz programiranje djeca mogu naučiti da se neuspjeh ne treba bojati. Naučit će da je to novo i značajno iskustvo koje se lako može pretvoriti u uspjeh, baš kao što će otklanjanje pogrešaka u programu dobiti kod koji će raditi savršeno. Dakle, kada ne uspiju prvi put, jednostavno će se odmaknuti nekoliko koraka i riješiti problem pred sobom.

#3 Kodiranjem djeca uče razmišljati na više načina

Programiranje nije samo sjedi za računalom i beskrajno upisivanje kodova. Zapravo je više naučiti djecu kako pristupiti problemu, sagledati ga i tražiti najbolje rješenje. Drugim riječima, programiranje uči djecu kako razmišljati na drugačiji i kreativniji način. Poznata je rečenica osnivača Applea Stevea Jobsa: “Računalo je bicikl za naš um.”

#4 Potiče samopouzdanje i kreativnost

Programiranje je važno u razvoju djece jer kroz njega oni eksperimentiraju i pokušavaju pronaći rješenja problema na različite načine. To je rezultat rast samopouzdanja i veću kreativnost. Djeca napreduju zahvaljujući trenutnim povratnim informacijama koje dobivaju stvarajući ono što vole.

Kao što su glazbenici zadovoljni kada točno odsviraju cijelu skladbu, nakon puno vježbe, tako su programeri zadovoljni kada završe svoj program, nakon manjeg ili većeg broja korekcija. Štoviše, programiranje će vašoj djeci olakšati učenje Engleski. Upravo se u programskim jezicima nalaze riječi ili kratice iz ovog raširenog jezika.

Koliko vremena treba djetetu da nauči programirati?

djeca i programiranje - pitanja koja najviše muče roditelje

Kodiranje je nešto što većina djece voli raditi. No, ne treba očekivati, pogotovo od mlađe djece, da već nakon mjesec dana pohađanja škole informatike rade neke “svemirske” stvari na računalu.

Vrijeme potrebno da djeca nauče kodirati ovisi o mnogim čimbenicima. Prije svega od interesa djeteta za program koji studira. Ako ne žele biti programeri nemojte ih gurati u tom smjeru samo zato što znate da su plaće ljudi koji rade u ovom sektoru visoke.

S obzirom da postoje programi za izradu igara (koje se koriste kod najmlađih kako bi se kod njih probudio interes za programiranje) postoji velika vjerojatnost da će vaše dijete odmah biti zainteresirano za satove kodiranja. S druge strane, treba uzeti u obzir i težinu programa koji se studira. I na kraju, puno ovisi o učitelju, odnosno osobi koja im prenosi znanje. Zato je vrlo važno izabrati učitelja i školu koja je poznata po dobrom radu s djecom.

općenito, djeca svladaju najosnovnije tečajeve za četiri do pet mjeseci, i to za samo dva sata tjedno koliko provode u školi informatike. Jedan od programskih jezika koji se koristi da se djeca navuku na programiranje je Scratch. Riječ je o online platformi koja čak i djeci koja ne znaju čitati i pisati omogućuje izradu svog prvog programa jednostavnim povlačenjem blokova (programskih rečenica). S obzirom na to koliko je djeci ovaj softver zanimljiv, vrlo je vjerojatno da će vas tražiti da u njemu radite čak i kada su kod kuće, na vašem računalu.

Kada govorimo o starijoj djeci, onda treba napomenuti da oni već rade u ozbiljnijim programima s kojima izrađuju jednostavne aplikacije. Bave se čak i osnovama web programiranja. Na kraju, tu je i Python, programski jezik koji je najpopularniji među programerima početnicima, ali s kojim možete gotovo sve. Osnove Pythona djeca mogu naučiti za 5 ili 6 mjeseci, a žele li naučiti više o ovom programskom jeziku trebat će im oko 2 godine pohađanja nastave. Zapravo, usavršavanje bilo kojeg programskog jezika vrlo je dug proces. Uvijek ćete pronaći nešto novo što prije niste znali.

Za kraj – već sa sedam godina djeca mogu raditi nevjerojatne stvari na računalima. Uz razne aplikacije, online poduke ili u školi programiranja mogu steći sjajne vještine. Savladavanjem kodiranja dijete može krenuti pravim putem i kasnije biti vrlo uspješno na fakultetu koji odabere (ne moraju to biti samo informatički smjerovi).

Nadamo se da smo vam ovim tekstom dali dovoljno razloga da svom djetetu ponudite mogućnost učenja programiranja.


Izvor: ( beleske.com / mediaplan.ba