back to top

5 nevjerojatnih primjera primjene 3D printanja u medicini

3D printeri nisu potpuno nova tehnologija , iako je u masovnoj upotrebi tek zadnjih godinu – dvije , ponajviše zahvaljujući jeftinijim 3D printerima koji se sada mogu kupiti za oko 200 dolara . No , za bolji printer treba izdvojiti više novca ( prosječna kvaliteta varira između 1 . 200 i 2 . 000 dolara , dok oni vrhunski i dalje koštaju 200 . 000 dolara i više ), no i to će se uskoro promijeniti – patenti na kojima se temelji vrhunski 3D rad printera istječe 2014 . godine , a Kina je već spremna krenuti u masovnu proizvodnju istih , zbog čega se najviše očekuje da će ovi nevjerojatni uređaji uskoro biti dostupni poput klasičnih 2D printera .

Oni koji već posjeduju 3D printere pokazali su da je samo mašta granica , jer već sada printaju sve od automobila do malih figurica , igračaka i odjeće . Ali ova tehnologija ima još jednu nevjerojatnu primjenu – medicinu . Znanstvenici su već uspjeli isprintati kožu , dijelove tijela , organe , napredne protetske udove … a čini se da je to tek početak . Vrh ledenog brijega .

3D pisači jedna su od onih tehnologija s nevjerojatnim potencijalom za revoluciju u medicini . A ovo su samo neki od primjera nevjerojatne primjene 3D printanja u medicini .

5 . Ispis ljudske kože

3d koza

Trenutačni proces presađivanja kože , najvećeg ljudskog organa , kod opeklina zahtijeva bolno uklanjanje kože s neoštećenog dijela tijela pacijenta i njezino presađivanje na dio tijela zahvaćen opeklinama . No , znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu razvili su metodu za izradu ” Bio – tinte ” od stanica kože .

Znanstvenici tvrde da njihov printer može proizvesti kožno tkivo koje košta 1000 puta manje od trenutnih cijena .

Istraživači na Sjeverna Karolina Wake Forest Škola medicine trenutno rade na projektu koji će u potpunosti eliminirati potrebu za ( klasičnim ) presađivanjem kože . Napravili su sustav u kojem kamere skeniraju ranu , zatim stvaraju 3D sliku , a na kraju se koža ispisuje izravno na tijelo pacijenta . U ispitivanjima su znanstvenici uspjeli zaliječiti ozljede kože u rekordnom vremenu i nadaju se da će ovaj sustav jednako učinkovito djelovati i na ljudima .

3D skin ne samo da značajno ubrzava oporavak , već značajno smanjuje i rizik od infekcije , što je veliki problem današnjice .

4 . Tiskanje organa za testiranje lijekova i cjepiva

testiranje

3D ispis bi se jednog dana mogao koristiti za proizvodnju zamjenskih tkiva i organa , ali ova tehnologija ima i potencijal za eksperimentalno testiranje lijekova i cjepiva , bez testiranja na živim ljudima i životinjama .

Uz nove mogućnosti , testiranje novih lijekova na živom ljudskom tkivu omogućit će znanstvenicima praćenje utjecaja određenog lijeka ili cjepiva , bez ikakvih negativnih posljedica . Krajnji rezultat može biti značajno poboljšanje učinkovitosti i sigurnosti lijeka .

dr . Anthony Atala , direktor Instituta u Wake Forestu i glavni istraživač na jednom takvom projektu , tvrdi da će se tehnologija uskoro koristiti za ” predviđanje učinaka lijekova i testiranje učinkovitosti potencijalnih tretmana “. ” Vi zapravo testirate ljudsko tkivo “, objasnio je . ” Ovo radi puno bolje od testiranja na životinjama .”

3 . 3D printanje kostiju

tiskarska kost

Kako javljaju japanski mediji , znanstvenici iz Kyoto Sveučilišni diplomski medicinski fakultet objavili su da sada mogu stvarati umjetne kosti pomoću 3D printera , a iste su kosti već testirali na ljudima .

Cijena izrade jedne kosti bila je manja od 8 eura ( oko 1000 jena )!

Mark Frame , mladi kirurg iz Velike Britanije razvio je program koji će bolnicama uštedjeti tisuće eura – a potencijalno i mnoge živote . Tradicionalno , bolnički modeli kostiju koštaju tisuće eura , a povrh toga , njihova izrada traje i do nekoliko tjedana . Novi Markovi 3D printani modeli koštaju oko 100 eura , gotovi su za oko sedam dana i već pomažu kirurzima pri pripremama za složene operacije , čak i prije nego pacijenti stignu u operacijsku salu .

Ali to nije sve . Oštećene kosti mogu se popraviti novom tehnologijom koja uključuje 3D printanje . Primjerice , ako dijete ima određene defekte na čeljusnoj kosti , postojeći se skenira , detektira se defekt , a zatim se taj dio otiska ‘ ispravlja ‘ i kirurški nadomjesti . Kako bi stvorio takve kosti , 3D printer stvara skelu u obliku kosti i zatim je ispunjava odraslim ljudskim matičnim stanicama , stanicama koje imaju sposobnost razviti se u različite vrste tkiva . Otisnuti proizvod se kirurški ugrađuje u tijelo , otisnuta koštana skela se razgrađuje unutar tri mjeseca , a zamjenjuje je potpuno nova zdrava kost .

2 . 3D protetski udovi

3d-proteze-udovi

” 3D ispis će revolucionirati svijet protetskih udova .” Gotovo svi i jedan znanstvenik na svijetu već se može složiti s ovom izjavom , a sada imamo još jednu inspirativnu priču o tinejdžeru koji je pomoću 3D tehnologije napravio jeftinu i pristupačnu naprednu protetičku ruku .

Napredne protetske udove napredovale su daleko u posljednjih nekoliko godina , ali cijene su još uvijek nedostupne za većinu ljudi u svijetu . Međutim , s 3D printerima sve izgleda svjetlije . Jeftinija alternativa je već u fazi razvoja , i to jedna od glavnih Krivac je Easton LaChappelle , sedamnaestogodišnjak iz Colorada koji je , koristeći besplatne online resurse i jeftin 3D printer , razvio naprednu protetičku šaku i ruku .

Ovaj mu je projekt već donio poziv u Bijelu kuću , ali i posao u NASA – i . ( Video možete pogledati ovdje )

Osim naprednih protetskih udova , uskoro će se moći tiskati i klasični po deset puta jeftinijim cijenama od sadašnjih , a sve to uz potpunu dizajnersku prilagodbu prema željama kupca . Problem s mnogim protezama je taj što se nakon nekog vremena ‘ istroše ‘, ne prianjaju savršeno i ne izgledaju osobito lijepo . Međutim , znanstvenici su također uspješno isprintali protetske obloge ” koje izgledaju savršeno slično stvarno ljudski ud ”, a može se čak prilagoditi prema modnom stilu pacijenta .

1 . 3D printanje organa i dijelova tijela

3d-organi

Po prvi put u povijesti znanstvenici su uspješno 3D isprintali potpuno funkcionalan ljudski bubreg . Iako još uvijek nije spreman za transplantaciju , jer je ovo samo radni prototip potencijal za ljudsku upotrebu čini se iznimno pozitivnim .

Korištenjem ” Bio – Ink ” i 3D printera znanstvenici očekuju da će u idućih 5 – 10 godina moći printati organe po znatno povoljnijim cijenama , te u potpunosti eliminirati duge liste čekanja za transplantaciju , crno tržište organa . , i naravno , eliminirati veliki broj smrtnih slučajeva .

Vjerovali ili ne , potpuno funkcionalni , laboratorijski tiskani organi su mogući . Istraživači su već uspješno stvorili mjehur , potpuno funkcionalno uho , a budući da su se stanice hrskavice pokazale kao izvrsna ” Bio – tinta “, znanstvenici će uskoro moći isprintati nos , ali i druge dijelove tijela ( posebno korisno za bebe koje su rođene bez određenog dijela tijela ).


Izvor : ( pixelizam . com / mediaplan . ba