Vodič za pravilnu njegu mačaka

Život u stanu. Mačka može živjeti u stanu i biti savršeno sretna i bez izlaska van, a ako živite u mirnom kraju i vaša mačka je zdrava, sterilizirana, cijepljena, snalažljiva, okretna i ako je već naviknuta na ovakav život, može pustiti vašu mačku van. Nažalost, urbano okruženje postalo je nesigurno za mačke na mnoge načine, stoga je važno odvagnuti prednosti i nedostatke i biti svjestan opasnosti koje vrebaju vani. Ako živite u zgradi, važno je držati svoju mačku u sigurnim uvjetima. Mačkama treba osigurati igračke i igrati se s njima barem jednom dnevno, najbolje prije spavanja pjenjačom ili laserom, kako bi mačka potrošila energiju i mirno spavala noć.

Prehrana. Mačka je isključivi mesožder i iako je prestala loviti kao kućni ljubimac, njezine prehrambene potrebe nisu se promijenile. Mačku je najpraktičnije hraniti dehidriranom mačjom hranom jer sadrži sve potrebne hranjive tvari. Postoje vrste hrane za sve vrste mačaka, ovisno o veličini, starosti, aktivnosti mačke. Osnovno pravilo je da pri odabiru namirnica treba znati da su sastojci navedeni redom prema količini zastupljenosti, npr. ako je na prvom mjestu pšenično brašno, a na drugom je brašno od peradi, to znači da postoji najviše pšeničnog brašna, zatim pilećeg, te da hrana nije baš kvalitetna. Bjelančevine životinjskog podrijetla trebaju biti na prvom mjestu, a dobro je da hrana sadrži riblje ulje koje spada u kvalitetne masti, zatim vlakna, kao i Omega 3 i 6. Broj obroka dnevno varira ovisno o dobi djeteta. mačka. Do devetog mjeseca života preporučuje se 4-5 obroka dnevno, a nakon devetog mjeseca dva puta dnevno, ujutro i navečer.

Odlazak veterinaru. Opće stanje mačke. Letargija, odbijanje hrane, proljev, iscjedak iz očiju, ušiju ili nosa, kihanje, pretjerano češanje i gubitak dlake znakovi su da s mačkom nešto nije u redu. Odmah otiđite veterinaru, jer ako prekasno reagirate, mačka može uginuti.

Čišćenje od parazita. Sve mačke, a posebno one lovice, moraju se očistiti od crijevnih nametnika jer ih lako dobivaju iz plijena. Svi mačići imaju gliste, a odrasle mačke ih lako dobiju i ne moraju pokazivati ​​nikakve simptome. Najočitiji znak infestacije crijevnim parazitima je napuhan i tvrd trbuh te proljev. Antiparazitici su vrlo učinkoviti, ali moraju biti prilagođeni vrsti infekcije i dobi mačke, pa je najbolje pitati veterinara za savjet. Vaša mačka treba biti zaštićena od buha i krpelja u svakom trenutku, posebno ako izlazi van. Vrlo su učinkoviti sprejevi i ampule raznih proizvođača. Amule štite od buha dva mjeseca, a od krpelja jedan mjesec.

Cijepljenja. Mačja zarazna bolest, ovo je najvažnije cijepljenje i svoju mačku svakako cijepite protiv nje. Mačke cijepite protiv zaraznih bolesti čak i ako ne izlaze van. Virus možete prenijeti s druge mačke, na obući, na odjeći, tijekom transporta, od veterinara i slično. Mačja leukemija je kronična i neizlječiva bolest, ovo cijepljenje je potrebno samo ako ćete izlaziti vani ili dolaziti u kontakt s mačkama nepoznatog zdravstvenog statusa, budući da se virus mačje leukemije prenosi isključivo izravnim kontaktom – ugrizima tijekom parenja i u borbama. Cijepljenje protiv bjesnoće potrebno je samo ako mačka izlazi vani, pogotovo ako živite u ruralnom području.

Sterilizacija. Budući da mačke danas više ne žive prirodnim životom kao ljudi, a kako smo se već umiješali u prirodu, za to smo i sami odgovorni. Stoga, kako bi mačke imale miran, zdrav i dug život, dobro ih je sterilizirati. Time ćemo spriječiti nekontrolirano razmnožavanje životinja, spriječiti da potomci mačaka padnu u pogrešne ruke ili postanu lutalice, oboljeti i umrijeti, ali i spriječiti razne bolesti uzrokovane neprirodnom apstinencijom od parenja.

The post Vodič za pravilnu njegu mačaka appeared first on ZAA.RS Magazin.

zaa.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj