Kako razviti motoriku kod djece?

Motoričke vještine odnose se na fizičke sposobnosti koje nam omogućuju pomicanje tijela i rukovanje predmetima.

Ove su vještine presudne u dječjem razvoju, budući da igraju ključnu ulogu u ukupnom fizičkom i kognitivnom rastu djeteta.

Postoje dvije glavne vrste motoričkih sposobnosti: gruba motorika i fina motorika. Gruba motorika uključuje kretanje velikih mišićnih skupina, kao što su ruke i noge, dok fina motorika uključuje korištenje malih mišića u rukama i prstima. U nastavku teksta pročitajte detaljnija objašnjenja ovih motoričkih sposobnosti, kao i načine na koje možete potaknuti njihov razvoj.

Gruba motorika

Gruba motorika se odnosi na sposobnost kontrole velikih mišićnih skupina, poput onih u rukama i nogama, za izvođenje pokreta kao što su trčanje, skakanje i penjanje. Razvijanje grube motorike pomaže djeci da postanu fizički sigurnija i koordiniranija.

Ovoj vrsti motorike potrebno je najviše pažnje posvetiti do treće godine djetetova života. Gruba motorika, dakle, predstavlja temelj za naprednije tjelesne aktivnosti, poput sporta, plesa, ali i fine motorike.

Djeca kroz svakodnevne aktivnosti samostalno razvijaju grubu motoriku, no dobro je to činiti dodatno u ranoj dobi poticati na penjanje, puzanje, bacanje i hvatanje. Osim toga, u daljnjem razvoju služit će im skuteri i bicikli za djecu koji su izvrsna pomagala s kojima će poboljšati svoju grubu motoriku. Tijekom razvoja također je dobro da što više trče, skaču, plivaju i igraju se u vodi.

Fina motorika

Fina motorika se odnosi na sposobnost kontrole malih mišića, poput onih na rukama i prstima, za izvođenje delikatnih pokreta poput pisanja, crtanja i zakopčavanja odjeće. Razvijanje finih motoričkih vještina pomaže djeci da postanu vještija u svakodnevnim zadacima, kao što su odijevanje i jedenje, te setovi temelj za napredne vještinekao što je sviranje glazbenih instrumenata.

Tijekom razvoja djece važno je ponuditi im neku od igara koje će poticati razvoj fine motorike. Među njima su: igra s kockama, motoričke slagalice, tijesto, glinamol ili plastelin. Osim toga, korištenje sigurnosnih škara za crtanje, nizanje perli, vezivanje i igranje malim igračkama poput akcijskih figurica može biti odličan način za razvoj fine motorike.

Maria Montessori dala je jedan od najvećih doprinosa razvoju motoričkih sposobnosti kod djece. Cilj Montessori Metoda je spontano učenje djece kroz igru, a time i razvoj njihove grube i fine motorike.

Koordinacija oko-ruka

Koordinacija oko-ruka je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vizualnim signalom primljenim iz očiju. Ova vještina spada u sposobnosti koje se razvijaju kroz senzomotorna integracija a važan je za niz aktivnosti – od hvatanja lopte do korištenja vilice i noža.

Aktivnosti za razvoj koordinacije oko-ruka kod djece uključuju:

  • igre s loptom
  • različite vrste zagonetki
  • igranje s igračkama za vodu, poput pištolja za prskanje
  • koristeći tajice i elastike
  • igranje videoigara koje zahtijevaju koordinaciju oko-ruka

Ravnoteža i svijest o tijelu

kako razviti motoriku kod djece?

Ravnoteža se odnosi na sposobnost održavanja stabilnosti dok dijete stoji ili se kreće. S druge strane, svijest o tijelu je sposobnost razumijevanja gdje se nečije tijelo nalazi u prostoru. Ove vještine su važne za tjelesni razvoj djece i ukupna sigurnosta također su dio senzomotorne integracije.

Aktivnosti za razvoj dječje ravnoteže i svijesti o tijelu uključuju:

  • balansirajući na jednoj nozi
  • pomoću grede za ravnotežu ili kamenog zida
  • igranje na trampolinu
  • prelazak staza s preprekama

Učenje kroz igru ​​– prirodan način poticanja motoričkih sposobnosti

Jedan od načina na koji djeca mogu učiti o svijetu oko sebe je igra i istraživanje. Kroz primjere za poticanje motoričkog razvoja kod djece, naveli smo mnoge igre koje mogu pomoći u tom procesu.

Djeca uče kroz praktično iskustvo, uspostavljajući veze i otkrivajući nove stvari.

Zato je učenje kroz igru ​​izvrstan način za razvoj motoričkih sposobnosti, jer djeca se prirodno bave tjelesnim aktivnostima dok se igraju.

Neki drugi primjeri aktivnosti temeljenih na igri za razvoj motoričkih sposobnosti kod djece mogu biti: gradnja tornjeva i predmeta s kockama, igra s pijeskom i vodom, penjanje na igralište, igranje ‘trčanja’ i drugih tjelesnih igara, ples i kretanje glazba, muzika.

Ohrabrenje i podrška – osnova za pravilan razvoj djeteta

Poticanje i podrška igri važnu ulogu u razvoju motoričkih sposobnosti djece. Djeca se trebaju osjećati samouvjereno i sigurno u svoje sposobnosti, a pozitivan stav roditelja može im pomoći u izgradnji samopouzdanja i potaknuti ih da nastave vježbati.

Roditelji mogu poticati i podržavati razvoj motoričkih sposobnosti djece kroz ohrabrenje i podršku koju im pokazuju. U današnje vrijeme javljaju se neke nove dileme, poput one fr godine kada bi dijete trebalo dobiti svoj telefon. Zato je važno da roditelji samoobrazovanje te informirati o različitim metodama koje im mogu koristiti tijekom rasta i razvoja djeteta.

U skladu s tim, svojoj djeci trebaju pružiti priliku za fizičku igru ​​i istraživanje, poticati ih da iskušavaju nove aktivnosti i izazove, biti im podrška i ohrabrenje, čak i kada djeca griješe i slaviti uspjeh i napredak, bez obzira koliko su mladi. . Na taj način roditelji pružaju smjernice i pomoć djeci kada im je potrebna, a istovremeno im dopuštaju da preuzmu vodstvo i rade stvari sami.

Razvijanje motoričkih sposobnosti je važan dio cjelokupni razvoj djeteta i postoji mnogo načina da podržite i potaknete djecu dok rastu i uče. Od grubih motoričkih vještina do finih motoričkih vještina, kroz učenje kroz igru ​​i poticanje, postoji mnogo načina da se pomogne djeci da razviju svoje motoričke vještine.

S strpljenje, podrška i spremnost da isprobavaju nove stvari, djeca mogu razviti snažne i samouvjerene motoričke vještine koje će im dobro služiti tijekom života.

The post Kako razviti motoriku kod djece? prvi put se pojavio na Blogovi o obrazovanju u XXI stoljeću -.
samoobrazovanje.rs